Sådan omfuger du nemt murværket på dit hus

november 18, 2022 0 Af admin

Trænger huset til en omfugning? 

Når murværket trænger til en omfugning, så er det jo typisk fordi de gamle fuger i muren er ved at være godt slidte at se på. De kan slå revner og danne huller, og i værste fald kan de kompromittere murens beskyttende funktion.

Omfugningen er faktisk et af de relativt nemme projekter, som du sagtens selv kan kaste dig over. Her på siden viser vi dig hvordan du går til opgaven. Og inden længe vil du have et murværk, der er så godt som nyt at se på.

Her på siden finder du en lynguide. Og vil du gerne have alt på plads i forbindelse med omfugningen? Så viser denne side dig hvordan du omfuger dit hus.

Trin 1: Rens de gamle fuger ud

Først skal du have fjernet alt løst puds og snavs på muren. Det gør du nemmest ved at gå alle fugerne på én af husets mure igennem. Søm et søm fast på et bræt, og brug så sømmet til at “skrabe” alle hullerne i fugerne fri for løst puds. 

Tag også gerne en stiv kost i brug, som du kan feje fugerne rene med.

Trin 2: Bland mørtel

Her behøver vi vist ikke at sige så meget. Men du skal have nyt mørtel til at omfuge de gamle fuger – og den skal selvfølgelig blandes. Følg instrukserne på mørtelblandingen – den får du i dit lokale byggemarked.

Trin 3: Vand muren ned

For at den nye mørtel kan hænge godt fast i de gamle fuger skal muren gerne være en smule våd. Tag en spand med vand, og “mal” det ud på murværket med en blød kost.

Trin 4: Omfug murværket

Nu er det tid til selve omfugningen. Her skal du påføre mørtlen på de områder, hvor fugen er slidt ned, revnet eller hvor der er dannet huller. Sørg for at få fyldt hullerne i de gamle fuger godt ud. 

Når du er færdig med at påføre de nye fuger skal du vente en halv times tid. Så har de nye fuger lidt tid til at sætte sig. Herefter skal du i gang med at lave en flot finish på de nye fuger. Det gør du med et fugejern – eller noget andet, der bare har en fast, rund profil.