Hvad er en ejerlejlighed? 

Hvad er en ejerlejlighed? 

december 7, 2020 0 Af Scriptomist

Overvejer du at købe en ejerlejlighed? Så er det fornuftigt at blive skarp på, hvad en ejerlejlighed helt præcist er, hvordan en ejerforening fungerer, og hvilket ansvar det indebærer at eje en lejlighed. Det giver dig nemlig de bedste betingelser for at finde din drømmebolig – uden at blive snydt. Læs med her og bliv klogere på hvordan! 

Det er en stor frihed at eje en lejlighed. Men med frihed følger som bekendt også ansvar. Derfor skal du vide, hvad du skriver dig op til, når du investerer i en ejerlejlighed. 

Køb af ejerlejlighed  

Hvis du tænker på at købe en ejerlejlighed, er det først og fremmest en virkelig god idé at alliere dig med en advokat. Boligadvokater er advokater med specialviden inden for netop dette område, så det er sådan én, du skal have fat på. Du kan selvfølgelig også få gode råd af en ejendomsmægler, men du må ikke glemme, at han eller hun har en aktie i at sælge boligen hurtigst muligt. Derfor er det en rigtig god idé at få hjælp fra en advokat, der har speciale i boligmarkedet. 

Der er forskel på at købe fx et hus og en ejerlejlighed. Når det kommer til vedligeholdelse er et hus helt dit eget, i den forstand at du har det fulde ansvar for vedligeholdelse. Køber du derimod en ejerlejlighed, har du kun ansvar for den indvendige vedligeholdelse, hvorimod den udvendige varetages af ejerforeningen. 

Ejerlejlighed, ejerforening og bestyrelse 

En ejerlejlighed er: 

  • Efast, selvstændig ejendom. 
  • Som oftest en del af en større ejendom, fx et etagebyggeri. 

Køber man en ejerlejlighed, ejer man således selve lejligheden, mens opgangen og grunden tilhører ejerforeningen. Ejerforeningen er et fællesskab af alle boligens ejere, og dens bestyrelse tager ansvar for den daglige drift af både boligen og foreningen. 

I forhold til dette er en andelslejlighed ikke et køb af selve lejligheden (i mursten og mørtel). Derimod køber du en anpart i selve foreningen.