Gør din have vinterklar

Gør din have vinterklar

november 25, 2019 0 Af rosevej

Vinteren nærmer sig med hastige skridt, og for mange haveejere giver det en mulighed for at ånde lettet op, for nu stopper ukrudtet med at vokse. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at det bare er tid til at læne sig tilbage nu. Mange mangler nemlig lige det sidste for at få gjort haven vinterklar.

Hvis du gør en lille indsats i haven nu, kan du spare meget tid til foråret. Derfor har vi samlet en række gode råd, som kan gøre det endnu nemmere at gøre din have vinterklar.

Slå græsset en sidste gang

Græsset vokser ikke længere, når vi først når slutningen af efteråret. Her er det en god idé at slå plænen en sidste gang.

Ved at slå plænen en sidste gang, kan du være helt sikker på, at den er pæn og har den optimale længe resten af vinteren. Forhåbentligt får vi masser af pyntende sne, men ellers har du en pæn plæne.

Fjern så meget ukrudt som muligt

Hvis du ser lidt nærmere på dine have, så vil du med garanti opdage, at mange bede trænger til en kærlig hånd. En have har mange kroge, hvor der hurtigt kan vokse store mængder ukrudt, og der kan også hurtigt komme meget ukrudt i havens større bede.

Gør dig selv en tjeneste og fjern så meget ukrudt som muligt i løbet af efteråret. Dette vil svække ukrudtet betragteligt, da det vil være svækket markant til foråret.

Få fjernet blade

Det ser ikke pænt ud, når haven er fuld af visne blade, men udseendet er ikke den eneste grund til at fjerne nedfaldsblade.

Du skal især være opmærksom på nedfaldsblade på din græsplæne. Disse blade kan nemt komme til at ligge som et tykt tæppe på græsplænen, og under bladene er der perfekte vækstbetingelser for mos, mens græs langsomt bliver kvalt.

Få fjernet alle blade her i efteråret, og så kan du nyde stadig at have en græsplæne til sommer. Det er en tidskrævende proces af fjerne mos fra plænen, så skynd dig at få fjerne de blade.

Ryd op, og få sat ting ind

Mange af os er slemme til at lade små og store ting så udenfor i løbet af sommeren, fordi de ofte bruges løbende. Du kan dog både gøre dig selv og dine ting en tjeneste, hvis du får ryddet op og sat ting ind her til efteråret.

Der er mange ting, som kan blive ødelagt i løbet af vinterhalvåret. Metal kan for eksempel ruste, træ begynder at rådne og krukker kan blive frostsprængte.

Generelt bør de meste stilles ind i løbet af vinterhalvåret, hvis det er praktisk muligt. De holder længere, og så slipper du også for at se på dem, når de alligevel ikke bliver brugt.

I samme omgang kan det være en god idé at sortere lidt i dine ting. Måske er der noget, som skal smides ud i stedet for at blive stillet i garagen.

Beskyt sarte planter

Hvis du er ny haveejer, skal du forsøge at få et overblik over planterne i din have. Det er ikke alle planter, som kan tåle at stå ude hele vinteren, mens andre planter kræver forskellige former for frostbeskyttelse.

Få inviteret en sød og planteklog ven, familiemedlem eller bekendt på besøg, så du kan få lidt gode råd. På den måde undgår du at miste planter til frosten.

Planlæg dine vinterprojekter

For haveejeren er vinteren den mest afslappende årstid, men du må ikke glemme, at det hurtigt bliver forår igen. Du kan gøre foråret nemmere for dig selv, hvis du får overstået nogle af de større projekter i løbet af vinteren.

Det er ikke alting, som kan laves i vinterhalvåret, og det er for eksempel en dårlig idé at male. Til gengæld kan du fint skifte vinduer og yderdør i din bolig, hvis det er tiltrængt. Denne type af renovationer er ikke billige, men du kan spare mange penge, hvis du udføre arbejdet selv.

Du kan for eksempel finde de smukkeste hoveddøre online, så lad være med at udskyde disse projekter til foråret står for døren. Du vil med garanti blive glad for at kunne fokusere på haven til foråret.