Få mere ud af haven

marts 25, 2021 0 Af admin

Vil du gerne have mere ud af din have? Mange mennesker nyder at have en pæn have hvor der er plads til lidt af hvert. Afslapning, leg med ungerne, sommeraftener på terrassen osv.

Men er der noget bedre end også at kunne udnytte haven og få sin egen høst af salater, gulerødder og forskellige frugttræer.

Du kan sagtens få en smuk have med plads til leg og afslapning, og samtidig udnytte din have til egen høst. Når du først er i gang, kræver det ikke det store arbejde at vedligeholde. I denne artikel får du et par gode tips til en nem nyttehave.

Hvilke frugttræer skal jeg plante?

Det er selvfølgelig en smagssag hvilke frugttræer du ønsker i din have. Det er ikke meget ved at plante kirsebær hvis i ikke kan lide dem.

Æbletræer er helt klart et af de bedst egnede træer til de danske haver, og det er et nemt træ.

Hvornår planter man frugttræer?

Det kan man faktisk gøre hele året rundt, men om efteråret er forholdene optimale og jorden er nem at arbejde med. Dog skal man huske at forberede jorden.

Lav et smukt bunddække under dine træer

En god ide, der gør din have nem at holde er at lave et bunddække under dine træer, på den måde skaber du også en smuk have.

Til begyndere kan storkenæb f.eks. være et godt bunddække, det er nemt at arbejde med og tåler det meste. Når frugterne falder ned, kan man sagtens betræde storkenæb skygge betyder heller ikke noget for planten, så derfor er den netop god under de store træer.

Lav din køkkenhave i højbede

Vil du gerne have en køkkenhave, men har du knap så meget lyst til at kravle rundt på alle 4 det meste af foråret, så kan et godt tip være at lave din køkkenhave i højbede, du kan også plante krydderurter i potter som kan stå hævet forskellige steder i haven.

Krydderurter giver en skøn duft, og tager sig godt ud, især på terrassen.

Plant ud, over flere uger.

I stedet for at plante alt din salat, eller alle gulerødderne på samme tid så kan man med fordel de første par uger af foråret så med flere dages mellemrum.

På den måde skal man ikke høste det hele på en gang, og man får kontinuerligt frisk salat eller friske grøntsager der er klar til at blive plukket.

Nogle grøntsager er nemmere end andre, som f.eks. kartofler og gulerødder, men det kan også være sjovt at eksperimentere med at dyrke nogle lidt mere spændende grøntsager som asparges og skorzonerrødder, bønner og de mange forskellige slags kål.

Man skal selvfølgelig vælge efter hvor meget tid man har lyst til at investere i projektet.