El-installationer i ejendomme bliver stadig vigtigere

maj 9, 2021 0 Af admin

Når man kigger på gamle ejendomme i større byer som København og Århus, så bliver man sjældent overrasket, hvor ringe stand el-installationerne har. Men hvilken betydning har det egentlig, når gør-det-selv Kjeld har været i gang med el-arbejdet derhjemme.

Skræk-eksempler viser både strøm trukket i gamle telefonkabler, men også hvordan der overtid kan gå ild i de mere gammeldags stofledninger.

De fleste boligselskaber ol. Ved godt, at det er farligt med strøm, og har derfor en elektriker til ejendomme tilknyttet. Det øger både sikkerheden for beboerne, men giver også et bedre rygte og ry på den lange bane.

I nyere ejendommen er der krav til, at huset kan trykprøves, og her må ejendommen ikke være for utæt. Her er der indenfor de senere år blevet udviklet en række nye produkter til el-installationerne, som er med til at sikre denne tæthed. Det betyder altså, at der også skal anvendes en større ekspertise i forbindelse med installationen.

Risiko for brand

De fleste ved godt, at dårligt udført el-installationer kan resultere i brand, men det er de færreste, der faktisk ved, hvor lidt der skal til, før det kan gå galt. Fx kan en fejl-spændt samlemuffe udløse en ildebrand. Det kan den, hvis den kan stå og skabe gnister, fordi det over tid udvikler varme, som så kan blive til en brand.

I den større ejendom, kan det have massive, materielle ødelæggelser, men det kan også medføre personskader eller måske endda død.

Risiko for stød og personskade

En anden og meget nærliggende risiko ved forkert udførte installationer er selvfølgelig, at dem, der benytter stikkontakter og lignede, de risikerer at få stød. En alvorligt afledt effekt af et stød, kan være hjertestop og dermed døden til følge.

Der findes også andre bivirkninger ved at være i nærkontakt med 220 eller 380 volt. Dem kommer vi nærmere ind på herunder.

Senfølgerne og bivirkninger af, at have fået stød

Hvis du før har fået stød, så skal du vide, at alle anbefalinger siger, at du skal konsultere skadestuen. I næsten alle tilfælde bliver man indlagt til observation. Det kan vel med rette kaldes den akutte fase.

Da hjertet er styret af elektriske impulser, siger det sig selv, at det kan være farligt at få strøm igennem hjertet. Hvis man ikke dør af det, så opstår der en risiko for at forstyrre hjerterytmen, eller sågar, hjerteflimmer.

Undersøgelser af senfølgerne til elektriskstød, viser, at mænd kan få rejsningsproblemer senere i livet, ukontrollerbare rystelser på hænderne og endda hukommelses besvær. Alle elementerne kan have alvorlige konsekvenser for den efterfølgende livskvalitet og skal derfor tages meget alvorligt. 

Det er altid ikke for sjov, at det er længere uddannelse at blive elektriker.