Lær de mange træsorter at kende til dit spisebord

november 15, 2022 0 Af admin

Hvis du har besluttet dig for at købe et plankebord, er det vigtigt, at du ved, hvilken træsort der passer bedst til din stil og dine behov. Der findes mange forskellige træsorter, og i denne artikel vil vi introducere dig for nogle af de mest populære. Vi vil fortælle om hvordan de ser ud, hvor de kommer fra og hvordan du bedst vedligeholder dem. Du finder dem også på https://planke-bord.dk/.

Egetræ – Egetræ er en af de mest populære træsorter, når det kommer til plankeborde. Egetræ har mange skønne øreringe i sig, en fin struktur og så er træet lyst. Dette er især egnet til dem som gerne vil have et lyst spisebord, eventuel til mørke stole eller mørke farver på væggen. Egetræ er en af de dyreste træsorter, men det er også den træsort som holder længst. Du kan forvente at skulle slibe dit egetræsbord hvert 5-10 år, afhængig af brugen.

Bøg – Bøg har en fin rødlig farve og er et ret tungt træ. Det er derfor ikke det mest populære valg når man skal have flyttet sit bord rundt ofte. Bøgetræ er dog meget holdbart og kan sagtens tåle at blive brugt dagligt. Bøg har en fin struktur, men den er ikke så markant som eks. eg eller vinkeltræ. Her kan det være en fordel, hvis man vil have et mere stilrent udseende på sit spisebord. Et bøgbord skal også slibes med jævne mellemrum – cirka hvert 5-10 år afhængig af brugen ligesom egetræet.

Fyrretræ – Fyrretræ er et af de billigere træsorter, hvilket gør det mere populært. Træet har en fin kornstruktur og er lidt lysere i farven end bøg eller fx. Fyrretræ er ikke helt så holdbart som de to andre træsorter, men det kan sagtens bruges som plankeborde. Du skal dog være opmærksom på at slibe dit fyrretræsbord hyppigere – cirka hvert 2-3 år.

Røget eg – Røget eg har en lidt mørkere og dybere farve end almindelig eg. Denne træsort giver et plankebord et unikt og eksklusivt udseende. Røget eg er ligesom alm. eg ret holdbart, men det kræver også jævnlig vedligeholdelse for at bevare dens fine udseende. Du kan forvente at skulle slibe dit røgede ege-bord cirka hvert 5-7 år afhængig af brugen.

Amerikansk valnød – Amerikansk valnød er en smuk og dyb rødlig og tildels brunligt træsort, der minder meget om røget eg. Træet er dog lidt blødere end eg, hvilket gør det mere udsat for skader. Du skal derfor være opmærksom på ikke at placere for tungt porcelæn eller lignende på dette amerikanske valnødbord. Amerikansk valnød er dog stadig et ret holdbart træ, og med jævnlig vedligeholdelse kan det sagtens bruges i mange år. Det anbefales at slibe sit amerikanske valnødbord cirka hvert 3-5 år.

Husk olien til dit plankebord

Uanset hvilken træsort du vælger til dit plankebord, skal det olies for at bevare dens fine udseende. Det anbefales at olie bordet 1-2 gange årligt med en god kvalitets olie. På denne måde kan du forvente at have glæde af dit smukke spisebord i mange år fremover.